‘5 euro is het begin’

Afgelopen zondag na de prachtige en warme oecumenische viering van de Ziekenzondag kwam een bekende parochiaan naar mij toe. Hij zei: ik heb 5 euro in mijn zak en ik zou zo graag willen dat al die mensen hier iets geven voor de vluchtelingen die nu langs de straten zwerven van het rijke Europa.

Hij weet uit eigen ervaring hoe het is om als vluchteling lopend een onzekere toekomst tegemoet te gaan.

In de Tweede Wereldoorlog is hij vanuit Duitsland naar huis komen lopen, niet wetend wat hij daar aan zou treffen.

Het raakt mij diep als hij dit zegt, ik zie dat hij ook de burgemeester die vanmorgen in het koor meezingt, aanspreekt.

Zou zijn boodschap naar de wereldlijke gemeente dezelfde zijn  als naar de kerkelijke gemeente en parochie?

Doe wat, geef wat je kunt, deze mensen hebben niks meer, niks meer dan de plastic tasjes met wat ze mee konden nemen.

Wat doen we als kerken en gemeente?

Ik weet het nog even niet, ik ga er met onze kerkenraad over spreken.

Ik denk aan de jonge mensen van het Project Samenloop voor Hoop? Zouden ze weer willen werken aan hoop samen met ons, hoop voor de mensen die naar de vrijheid wandelen, strompelen, de een alleen, de ander samen, de een oud, de ander met een baby van 6 dagen op de arm.

Afgelopen zaterdag op de voorgangersdag van onze Duif vertelt Jan over zijn vriend, die een aantal jaren geleden gevlucht is uit Sudan, gevlucht voor de oorlog toen hij 16 was. Hij woont in Berlijn met zijn vrouw, maar is nu weer bij Jan, die hij papa noemt. Hij is enorm angstig geworden door de grote vluchtelingenstromen op de televisie. Hij is zo angstig dat hij niet meer weet waar hij het zoeken moet.

Vluchten en je geheel en al onthecht weten is een traumatische ervaring die niet meer overgaat. Je draagt het je leven lang mee. Daarom is het ook zo belangrijk dat de mensen die nu naar Europa komen, goed en deskundig geholpen worden.

En dat ze welkom zijn, welkom in een wereld waar geen oorlog is, waar we rijk zijn, ook al beseffen we dat niet zo elke dag.

Het voelt als dat 5 euro het begin is van dat welkom. Doe je mee ?

PS Intussen hebben we afgesproken om op 27 september en op 25 oktober een grote collecte voor de vluchtelingen te houden in Hoogkarspel, we hebben contact gelegd met de RK Kerk e.a.