Zondag in….

Het is zondag, grijs, grauw en koud, de storm blaast om ons huis, we zijn weer thuis in Hoorn.

Wat is dat wennen na 3,5 week in de warmte te hebben geleefd. In de warmte en in de kleuren en de geuren van een bijzonder eiland in de Indische Oceaan.

Want daar in Sri Lanka is de zondag echt verschillend van andere dagen. Je gaat bijvoorbeeld je auto wassen langs de kant van de weg, je gaat met je vriendin op de scooter uit, en als je een vrouw en 2 kinderen hebt, past dat ook nog wel op diezelfde scooter/brommer.

Er is markt op zondag en iedereen heeft vrij, dus er wordt wat afgeslenterd en gepraat met elkaar. De kleurige en geurige producten van het land staan prachtig uitgestald, duizend en één soorten rijst, bonen, groenten en fruit. Maar ook vis en kale kippenkonten, waar wij zo snel mogelijk langslopen.

En het kan zijn dat je toch moet werken op je bouwtje met rijst, maar dan ga je in ieder geval daarna met je familie, buren, vrienden eten, want overal ruik je tegen het middaguur de houtvuurtjes onder een lekker ‘rice and  curry’(rijst met kerrie, vlees/groenten)

In hun vrije tijd en dus ook op zondag lopen de mannen ook in een sari, dat hoorde we van onze chauffeur die ’s avonds altijd even langs kwam in zijn sari (wikkelrok) om te kijken of het goed met ons ging.

We komen langs een mijn voor edelstenen, daar gaat het werk gewoon door, daar wordt het grote geld verdiend, helaas niet door de mijnwerkers.. We zien badderende olifanten, overstekende buffels en we rijden achter een bakkie waarin twee leunstoelen staan voor moeder en dochter, de mannen zitten voorin in de cabine!

We komen langs de boeddhistische tempels, vele mannen en vrouwen gaan prachtig in het wit gekleed naar de tempel met schalen met fruit en bakjes met rijst, bloemen, waaronder prachtige lila waterlelies ( de nationale bloem).

’s Middags gaan ze bij diezelfde tempel in een riviertje er naast baden, omdat dat heilig water is. Bussen vol mensen zijn gekomen, een mooie vorm van sacraal genoegen. En die bus dat is wel een fenomeen, op zondag staan velen op de bus te wachten om uit te gaan en zoals ook door de week, moet je je haasten om mee te mogen. Mensen springen erin, worden naar binnen gesleurd en de verkeersregels worden door de bus volstrekt  genegeerd. De maximum snelheid van 70 km buiten de bebouwde kom is voor de bus geen beletsel om dik 100 km te rijden, overal in te halen ook waar het eigenlijk niet kan….

Dat is zondag in Sri Lanka en wat missen we dat ontzettend.

Ds.Marina                                                   marinaslot@kpnmail.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *