Kunstlezing over Maria Magdalena

Donderdagavond 18 november om 20.00 uur geeft kunsthistorica dr Sophie Oosterwijk een lezing over de uitbeelding van Maria Magdalena in de kunst. Wie was Maria Magdalena? Na zoveel eeuwen is de waarheid moeilijk te achterhalen. Kunstenaars zoals Jan van Scorel, Donatello,  Titiaan, Caravaggio en  Rembrandt hebben haar op zeer uiteenlopende manieren afgebeeld: als rijkgeklede  courtisane, met een zalfpot bijvoorbeeld. Of als een berouwvolle, vrijwel naakte zondares, of met haar lichaam slechts verhuld door haar lange haar. De Maria Magdalena die we menen te kennen uit de bijbel is eigenlijk een samenvoeging van verschillende figuren uit het NieuweTestament, zoals de zuster van Martha en Lazarus (Lucas 10) en de vrouw aan wie de verrezen Christus allereerst verscheen (Marcus 16). Middeleeuwse legendes vertellen ook dat Maria Magdalena na de kruisiging naar Frankrijk reisde, waar ze de rest van haar dagen al kluizenares boete deed in de Provence.

Deze lezing zal de verschillende verhalen vergelijken en illustreren met behulp van gepassioneerde, maar ook zwoele afbeeldingen van deze ‘andere Maria’ in de westerse kunst. 

Sophie Oosterwijk is gepromoveerd in kunstgeschiedenis (Leicester) en in de Engelse literatuur (Leiden). Ze is als docent werkzaam geweest aan de      universiteiten van Leicester,  Manchester en St Andrews, en ze is momenteel freelance onderzoeker. Ze heeft veel gepubliceerd en geeft lezingen in binnen- en buitenland. 

De toegang is gratis, inloop vanaf 19.30 uur. Na afloop kunnen we napraten onder het genot van een drankje. We zijn verplicht u te controleren op de QR-code

U bent van harte welkom in de protestantse kerk: Raadhuisplein 24 1616 AV Hoogkarspel.  

Geef een reactie