Wat is dan goed?

Deze week is de online viering in z’n geheel opgenomen in de Purmerkerk. Als u de volgende link aanklikt kunt u de viering bekijken: https://youtu.be/J-JQEZEM0uE

Het thema van de viering is: Wat is dan goed?  Ik kwam op dit thema naar aanleiding van een boekje dat ik vorige week las van Stevo Akkerman. Hij is columnist van het dagblad Trouw en regelmatig lees ik zijn columns waarin hij allerlei maatschappelijke ontwikkelingen op de voet volgt en er vaak zijn diepzinnige en genuanceerde commentaar op geeft! Hij schreef vorig jaar een boekje met als titel: Wat is dan goed? Prangende vragen over goed en kwaad en alles daartussenin. In de viering wil ik de vraag van dit boekje verbinden met een Bijbelgedeelte uit de brief van Paulus aan de Romeinen. Daarin stelt Paulus min of meer ook dezelfde vraag: hoe moeten we goed leven en samenleven. In de overdenking stel ik dan een interview van Stevo Akkerman centraal waarin hij in gesprek gaat met de filosoof Jan Keij. Hij promoveerde op de filosofie van Levinas en Levinas is een bijzonder interessante filosoof juist als het gaat over de zoektocht naar het goede. Bij Levinas ligt de basis van de moraal bij het appél dat de ander op een mens doet! Het goede is dan niet een bepaalde opvatting over hoe iets zou moeten, maar het goede is een gevoeligheid voor de ander! Boeiende stof dus in deze mediatie. Vaak zijn wij op zoek naar hele concrete antwoorden in concrete situaties. Als u daarnaar op zoek bent wordt u misschien enigszins teleurgesteld maar de overwegingen bieden ons zeker wel een bepaalde denkrichting en genoeg vragen om de komende tijd eens op te kauwen en in ons op te nemen, juist in het licht van alle maatschappelijke ontwikkelingen en problemen. Het komt aan op wijsheid, nuchterheid en bezinning! Ik wens u alle goeds, liefde en wijsheid toe voor de komende week!

Ds. Henri Frölich

Afbeelding met persoon, binnen, man, voorzijde

Automatisch gegenereerde beschrijving

In het gesprek van Stevo Akkerman met Jan Keij komt ook bovenstaand schilderij voor in het kader van de ontmoeting met de ander!

Het schilderij is van de schilder René Magritte (1898 – 1967). In de meditatie kunt u het ook nog even bekijken.

Geef een reactie